5 Kasım 2012 Pazartesi

Kozmetik Ürünleri Satın Alırken ve Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler




Merhaba!
Uzun süredir blogumda sadece hediye çekilişilerini paylaşıyorum ve yoğun bir döneme girmeden önce bugün okuduğum ve faydalı olabileceğini düşündüğüm, Lab Medya'nın Eylül-Ekim 2012 sayısında yer alan, yüksek kimyager Hasan Öz'ün yazısından alıntılar yaparak, biz kozmetik severlerin çoğunun bildiği/bilmediği bir kaç küçük detayı aktaracağım. Umarım faydalı bir yazı olur :)

İlk olarak bir kozmetik ürünü alırken dikkat etmemiz gerekenlerden başlayalım : Öncelikle aldığınız ürünü n içerik etiketini incelemenizde fayda var sevgili kozmetik severler. İçerik etikentinde; Sodyum lauril sülfat (SLS), Sodyum laueter sülfat (SLES), propilen glikol (PG), Flor, Alfa hidroksi asit (AHA), Lauramid DE A, aluminyum, bütan, dioksin, florokarbonlar, formaldehit, gliserin, kaolin, lanolin, mineral yağ, petrolatum, propan, talk, klorlu bileşikler, polietilen glikol (PEG) gibi kimyasalları yüksek oranda bulunduran ürünlerden uzak durmamız gerektiği yazıda belirtiliyor. 

Eğer gebeyseniz, emziriyorsanız, belirgin alerjilere veya bazı deri hastalıklarına sahipseniz kullanacağınız kozmetikleri seçerken daha dikkatli olmalısınız. Özellikle de gebelikte kokulu ürünlerden uzak durulması gerektiği belirtiliyor. Tabi aynı zamanda bebekleri ve gelişim çağındaki çocukları da kokulu içeriğe sahip olan ürünlere karşı korumamız gerektiği de bildirilmiş.

Raf ömrünü tamamlamış ürünler kanserojenik ve toksik özellik gösteremeye meyillidirler bu nedenle de raf ömrü geçen ürünleri kullanmamın sakıncalı olduğu belirtiliyor. Çünkü beklenmedik yan etkiler veya alerjiler gelişebilir. Bazı ürünlerin ise saklama koşullarına dikkat edilmediği taktirde bu ürünlerin raf ömürlerini tamamlamasalar dahi bozulabildiği ifade edilmiş. Bu yüzden ürünü alırken mutlaka saklama koşullarını dikkatlice okuyun.Yazıda ayrıca  bozulmuş kozmetik ürünlerin kıvamının, kokusunun  ve renginin değiştiği veya  su/yağ fazlarının ayrılmış halde olabileceğinden de bahsediliyor. Eğer kullandığınız ürün bu türden değişiklikler gösteriyorsa kesinlikle kullanmayın !

Kozmetik ürünlerini -eğer sık kullandığınız bir ürün değilse- lütfen büyük boy almayın ve mümkünse küçük boylarını tercih edin.Çünkü ürünü sık kullanmıyorsanız siz farkına bile varmadan bozulmuş veya son kullanma tarihi geçmiş olabilir. Ve hepimizin bildiği-aynı zamanda yazı da da belirtildiği üzere- ambalajı açılmış, zarar görmüş ürünleri kesinlikle almayın.

Kozmetik ürünleri kullanırken ise dikkat etmemiz gereken birkaç önemli nokta yazıda oldukça güzel bir şekilde sıralanmıştı. Örneğin; belirli bir ürün grubunu sık kullanıyorsanız ve herhangi bir alerjik etki yapmamışsa ve sizden bu yönde geçer not almışsa lütfen değiştirmeyin. Bir ürünü ilk defa deneyecekseniz ürünü kullanmadan önce çok az bir kısmını derimiz üzerinde denememiz tavsiye ediliyor. Böylece derinizde herhangi bir kızarıklık, tahriş veya kaşıntı hissi olursa o ürünü kullanmamanız gerektiğini tüm yüzünüze/vücudunuza uygulamadan önce kolayca test etmiş olursunuz. 

Yazıda ayrıca farklı iki veya daha çok kozmetiği (örn: fondötenleri, kremleri vb.) karıştırılmadan kullanılması tavsiye ediliyor ve bunun gerekçesi ise şöyle açıklanıyor: "Kozmetiklerin içindeki kimyasallar birbirinden çok farklı olabilir.Bir ürünün dermatolojik güvenlik testleri sadece o ürün içerisindeki kimyasallara göre yapılmakta. Birden fazla kozmetiğin karıştırılarak kullanılması veya uygulama alanında karıştırılması beklenmedik reaksiyonların gelişmesine sebep olabilir." 

Ve son olarak yazıda, kullandığımız kozmetik ürünlerin içerisinde hangi kimyasal maddelerin bulunduğu ve bu kimyasalların ne tür zararları olduğu konusunda bize bilgi verebilecek çeşitli web sitelerinden bahsedilmiş. Bu sitelere örnek olarak www.cosdna.com veriliyor. İstediğiniz ürünü arama motoruna yazıp içeriğini detaylı bir şekilde elde edebilmenin yanı sıra içerikte kullanılan maddelerin ne amaçla kullanıldığı, alerji veya sivilce gibi problemlere hangi oranda sebep olabileceği, kullanılan kimyasalın güvenlik derecesi gibi çeşitli bilgilerde sol kısımdaki kutucuklarda belirtilmiş. Sitede daha çok bilindik markaların bazı ürünleri olsa da zaman içinde yenileri de mutlaka eklenecektir diye düşünüyorum :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder